Fekete Borbála emlékest – 2013.07.26.

Most a Hajdú-Bihari Napló cikkét közöljük, mely iskolánk névadójával, Fekete Borbálával kapcsolatban jelent meg. A festőművész rajztanár tiszteletére rendezett emlékest beszámolóját olvashatják.

Szentpéterszeg szülötte – Főhajtás a községből elszármazott alkotó, Fekete Borbála emléke előtt.

  A község szülöttének, Fekete Borbála festőművésznek a nevét vette fel a közelmúltban Szentpéterszeg általános iskolája, s a főutcát is róla nevezték el. Ebből az alkalomból a Fekete Borbála Alapítvány, valamint a helyi Faluház és Könyvtár a hét végén emlékműsorral tisztelgett a kétszeres névadó emléke előtt.

Méltó példakép lehet
Az örvendetesen nagyszámú közönség elsőnek Tatár Éva Önarckép című, Fekete Borbála festménye által ihletett versét hallgatta meg Tornyi Ildikónak, a Vígszínház Junior Príma-díjas művésznőjének előadásában, majd Tatár Éva, újságíró, az alapítvány alapító tagja köszöntötte a megjelenteket. Személyes mozzanatokban bővelkedő beszédében többek között hangsúlyozta „a húsz éve halott, a községből több, mint negyven éve elköltözött tanárnőről, festőművészről egy idő után elfeledkeztünk. Elfeledkeztünk Szentpéterszegen, Hajdúszoboszlón és a debreceni Református Tanárképző Főiskolán is, amelynek elődintézményében haláláig tanított. Akik ismerték, azoknak bizonyára ott élt szívükben Borika emléke, de akik személyesen nem emlékezhetnek rá, például tanítványainak gyermekei, unokái, fontos, hogy tudják, ki volt ő, hiszen a nevét viselő iskolában tanulnak. Ez a nagyszerű pedagógus, festőművész és ember méltó példaképe lehet a ma fiataljainak.”

Hétköznapi ballada
Tatár Éva méltatta Szentpéterszeg község egykori gesztusát, hogy amikor kiállítást rendezett a művésznőnek, valamennyi alkotását megvásárolták, így életművének leggazdagabb gyűjteménye itt található. A közönség ezután megtekintette a Hétköznapi ballada c. Fekete Borbáláról készült portréfilmet, Kende Márta alkotását, amely túl azon, hogy közel hozta, megelevenítette a művésznőt, azért is nagy érdeklődést váltott ki, mert többen egykori önmagukra és társaikra ismerhettek. Majd a festőművész rajztanárra tanítványai emlékeztek, a program szerint Tornyi Lajos volt tanácselnök, illetve Olajos Mihály polgármester, többen mások pedig spontán kértek szót. Az emlékműsor további részében Tornyi Ildikó programon kívül ismét verseket szólaltatott meg Tatár Éva Jégvirágzás c. kötetéből, amelynek lírikumát mélynek és tisztának érezte. A kis kötet egyik ciklusa egyébként az ünnepelthez kötődik. A hangulatos megemlékezés Vadászné Balogh Mária a faluház és könyvtár vezetőjének szavaival zárult.

HBN-BE

Forrás:
Hajdú-Bihari Napló 2013.08.01-én megjelenő LXX. évfolyam 178. számának 8. oldala.

Ezeket olvasta már?

Hozzászólás