HATÁRTALANUL! Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

kepkivagas

HATÁRTALANUL! Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek
HAT-16-01-009

„HATÁRTALAN ÖRÖMMEL KÁRPÁTALJÁRA”

A Fekete Borbála Általános Iskola hetedikes tanulói október elején feledhetetlen tanulmányi kirándulást tettek, egy szomszédos ország magyarok lakta vidékére: Kárpátaljára.
A szentpéterszegi székhely intézményből, illetve az esztári Irinyi Károly Általános Iskola és AMI tagintézményből október 5-8. között a Határtalanul! program keretében 25 tanuló és 3 pedagógus utazhatott az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 691 000 forintos pályázati támogatásával.
Beregsuránynál léptük át a magyar-ukrán határt és szállásunkat a beregszászi Kálvin János Református Szakkollégiumban foglaltuk el. Még aznap Munkácsra utaztunk, ahol először a vár történetét, Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc történelmi tetteit ismerhettük meg. A városközpontban az említett fejedelem és Munkácsy Mihály emlékeit kerestük. Este csodálatos látványt nyújtott a beregszászi városközpont, ahol a város történelmi, kulturális nevezetességeit, köztük az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat tekintettük meg.
Másnap a beregszászi 4. sz. Kossuth Lajos Középiskola kortárscsoportjával ünnepi műsor keretében az aradi vértanúkra emlékeztünk, majd az iskola bejáratánál Kossuth Lajos szobrát koszorúztuk meg.
Délután a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tettünk látogatást, ahol az Északkeleti-Kárpátok természetföldrajzával ismerkedtek tanulóink, alaposan előkészítve a másnapi gyalogtúrát.
A harmadik nap első állomása a szolyvai katonatemető volt. Itt a világháborúban elesett magyar hősök tiszteletére létrehozott emlékparkban róttuk le kegyeletünket. Óriási élmény volt a gyerekek számára a Vereckei-hágó és az emlékmű, ahol a honfoglalás meghatározó helyszínére történő felérkezés után csodálatos tájkép tárult elénk a borús idő ellenére. Következett egy természeti csoda, a 14 méter magas Sipot-vízesés Fülöpfalvánál, ahol a sok-sok látnivaló mellett kőzet- és növényfelismerést, magasság- és távolságbecslést végeztek tanulóink.
Az utolsó napon újra egy hosszabb utazást téve a Tisza felső folyását követve megragadó látványt nyújtott a párából kibontakozó huszti várrom, hasonlóan, mint a huszti-kapuból előretörő és hegyi folyóból alföldi folyóvá szelídülő Tisza. Visken a XIV. századi gyönyörű, fakazettás mennyezetű református erődtemplom megtekintése után a templomkertben a gyerekek írásos tesztfeladatot oldottak meg a vallástörténeti és néprajzi ismeretek összefoglalásaként. Az autentikus népi építészet jellegzetes jegyeit hordozó viski tájház előtt videóra rögzítettük az előkészítő órán tanult egyik kárpátaljai népdal eléneklését.
Hazaindulásunk előtt nehéz volt otthagyni azt a helyet, azt a környéket, amelyet négy nap alatt nagyon megszerettünk. Szintén nehéz volt elbúcsúzni kedves beregszászi barátunktól, aki igazi kárpátaljai magyarként nagy szeretettel beszélt szülőföldjéről. Igaznak bizonyult az a mottó: „Vendégként érkeztünk, barátként búcsúztunk”.
A hazafelé tartó úton felidéztük a legemlékezetesebb élményeket és arról is beszélgettünk, hogy jó volt meglátni hogyan élik mindennapijaikat az anyaországtól elszakított kárpátaljai magyarok.

Hozzászólás