Napközi Erzsébet-tábor a Berettyóújfalui Tankerületben

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, az érintett települések polgármesterei és Kapornai Judit tankerületi igazgató sajtótájékoztatót tartottak a Napközi Erzsébet táborról 2015. július 15-én Komádiban, a Barsi Dénes Általános Iskolában.

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, az érintett települések polgármesterei és Kapornai Judit tankerületi igazgató sajtótájékoztatót tartottak a Napközi Erzsébet táborról.

Sajtótájékoztató témája: Napközi Erzsébet-tábor a Berettyóújfalui Tankerületben

Helyszín: Barsi Dénes Általános Iskola (4138 Komádi, Fő u. 10-18.)

Időpont: 2015.07.15. (szerda) 10 óra

Résztvevők:

  • Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő
  • Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere
  • Tóth Ferenc, Komádi város polgármestere
  • Mező Gyula, Gáborján község polgármestere
  • Gara Péter, Bakonszeg község polgármestere
  • Krucsó Antal, Furta község polgármestere
  • Kapornai Judit tankerületi igazgató

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő elmondta, hogy a Kormány által támogatott Erzsébet-program keretében megvalósuló Napközi Erzsébet tábor olyan családok gyermekeit kívánja elérni, akiknek nincs más lehetőségük arra, hogy a gyermekeiknek a nyári szünet folyamán tartalmas, élményszerző programot biztosítsanak.

A tavalyi 3 ezer után idén a nyertes iskolák immár 15 ezer gyereket táboroztathatnak. Az egyhetes program önköltsége nem változik, továbbra is 500 forint: ezért napi négyszeri étkezés mellett egy héten át tartalmas időtöltésre nyílik lehetősége a résztvevőknek.

A napközi táborok 5 héten át, június 22-e és július 24-e között, gondosan kidolgozott szakmai program alapján működnek, amelyet az egyes intézmények ugyan saját képükre formálhatnak, de megfelelő arányban tartalmazniuk kell sport- és kézműves foglalkozásokat, valamint az egészséges életmódra, a környezettudatos viselkedésre nevelő programokat. A meghívásos pályázaton Magyarország 4 megyéje – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok – komplex program által fejlesztendő járásainak (21 tankerület) 123 oktatási intézménye vesz részt.

A Berettyóújfalui Tankerületben, ahol harmadik éve kerül megrendezésre a program, az első évben került sor a pilot programra 500 fővel. A második évben szintén 500, idén pedig összesen 750 gyermek vesz részt a tankerületből a Napközi Erzsébet – táborban.

A Berettyóújfalui Tankerület és Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány között példaértékű szakmai együttműködés alakult ki a pilot program során, a közös tapasztalatokból kiindulva alakította ki a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a pályázat szakmai tartalmát.

A jelenlevő polgármesterek megfogalmazták, hogy a program jelentős segítséget nyújt a településen élő hátrányos helyzetű tanulók szabadidejének hasznos eltöltésére. Minden önkormányzat kedvezményes áron biztosította a tábor idejére az étkezést. A tematikus programok fontosságáról és közösségfejlesztő erejéről is szóltak, hiszen a gyermekek számára szervezett programok között kirándulásokat, strandolást, környezettudatos fejlesztő és egészséges életmódra nevelő foglalkozásokat is szerveznek a táborvezető pedagógusok.

Kapornai Judit, a KLIK Berettyóújfalui Tankerületének igazgatója megköszönte a jelenlévő országgyűlési képviselő és a polgármesterek segítségét, melyet a tábor színvonalas lebonyolítása során nyújtottak és reményét fejezte ki, hogy a következő tanévben is folytatódhat a program.

Résztvevő gyermekek száma a Berettyóújfalui Tankerületben:

Település

Résztvevő gyermekek száma:

Berettyóújfalu

400 fő

Komádi

150 fő

Szentpéterszeg

50 fő

Gáborján

50 fő

Bakonszeg

50 fő

Furta

50 fő

Összesen

750 fő

 

 

 

 

(forrás: berettyohir.hu)

Hozzászólás